Remik Kimya

Sakızın Tarihçesi?

Sakız kim tarafından ve ne zaman geliştirildi?

Bilindiği kadarı ile binlerce yıldır, bir çok uygarlık doğal ürünler çiğnedi fakat bilinen modern sakızı 1869 yılında Thomas Adams Amerika’da geliştirmeyi başardı.1900’lü yıllarda, sakız birçok farklı şekilde (top, stik, kesme ve sarma gibi) ve aromalarda (nane, meyve, yeşil nane gibi) üretildi.

İlk balonlu sakız 1928 yılında W. Diemer tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde doğal kauçuk (ağaçlardan elde edilen) yerine sentetik olanlar kullanılabilir. Doğal kauçuğun bazı kişilerde alerjiye neden olduğu tespit edilmiştir. 1800’lü yıllardan itibaren sadece şekerli sakız üretimi ile başlayan bu serüven, tüm dünyada hem şekerli hem de şekersiz/tatlandırıcılı sakız satışı ile devam etmektedir. Tatlandırıcılı sakızlar çoğu ülkede neredeyse tek tip olarak satılmakta ve tüketilmektedir. Günümüzde yüksek teknoloji sayesinde sakızlar yüksek miktarlarda üretilebilmektedir. Vazgeçilmez bir ürün olarak perakende satış noktalarında hak ettiği yeri almıştır.

Sakızın Faydaları

Bir şekerleme ürünü olarak sakız, ağızda kaldığı ve çiğnendiği sürece daha iyi tat ve lezzet veren bir besindir. Ayrıca ağızda tatmin, diş sağlığı, dişlerin minerallerle zenginleştirilmesi ve diş beyazlatma gibi faydaları vardır. Sakız çiğnemek dikkat dağınıklığını azaltır, konsantrasyonu artırır, stresi azaltır ve ağız sulandıran bir şeydir. Aynı zamanda az kalorilidir ve sigara içme alışkanlığını azaltmada yardımcı olabilir.

Sakız Mayası nedir?

Sakız mayası erimeyen ve çiğnendikten sonra ağızdan alınan bir madde olmasına rağmen Türk Gıda Mevzuatına göre bir gıda maddesidir ve saflık kriterlerine uygun olması gerekir.

Sakız mayası sakıza çiğnenme özelliği verir ve çeşitli hammaddelerin ısıl işlem uygulanarak bir teknik kullanılarak karıştırılmasıyla elde edilir. Genellikle gıda kalitesinde elastomerler, reçineler, emülgatörler ve emülgatörlerden oluşur.

Sakız bazı, sakızın en önemli hammaddesi olduğundan, her sakız türü için yeniden formüle edilmelidir.

Farklı sakız çeşitleri mevcuttur; kalitesine, sakız üretim teknolojisine ve kullanılan sakız reçetesine göre farklılık göstermektedirler. Çiğnem özellikleri müşteriden müşteriye farklılık gösterir ve balon yapma yetenekleri de farklılık gösterir. Bu nedenle her müşteriye özel sakız mayası formülasyonları geliştirilmektedir.